SSL Sertifikası (Secure Sockets Layer) Nedir, Türleri Nelerdir?

web hosting, kurumsal hosting, cloud sunucu, ssl sertifikaları, alan adı, domain, kiralık sunucu, bulut sunucu, linux vds, windows vds, hosting,  limitsiz hosting,  domain sorgulama, alan adı kaydı, dedicated server, sınırsız web hosting

26 Temmuz2019

SSL Sertifikası (Secure Sockets Layer) Nedir, Türleri Nelerdir?

SSL sertifikası ya da diğer bir adı ile Secure Sockets Layer, her türlü ürün ya da hizmet için açılmış olan web sayfaları için mutlaka olması gereken bir detay. Özellikle de e - ticaret web siteleri için SSL sertifikası zorunlu hale gelmiştir. Bunun sebebi ise web sitesinden alış veriş yapan kullanıcıların başta kimlik bilgileri olmak üzere kredi kartı bilgileri ve varsa şifrelerini girmeleri. Kısaca özetlersek; Türkçe anlamı ile  “ Güvenli Giriş Katmanı ” olan bu sertifika, web sayfalarını ziyaret eden kullanıcıların bilgilerini korur ve herhangi bir kişi, kurum, firma ya da marka gibi üçüncü kişilerle paylaşmaz. Amaç ise ziyaretçiler ile site arasında güvenli bir ilişki yaratmaktır. SSL sertifikası dört özellik barındırır, bunlar; sertifika sahibinin unvanı, sertifikanın seri numarası ve son kullanma tarihi, sertifika sahibinin açık anahtarı ile sertifika veren kurumun elektronik imzası. SSL sertifikası ya da SSL sertifikasının markalar için önemi hakkında daha detaylı bilgi için www.inteso.com.tr adresinden blog yazılarımızı okuyabilirsiniz. SSL sertifikası, kendi içerisinde doğrulama türü ve domain tipini olmak üzere iki kategoriye ayrılır.

 

Doğrulama türüne göre SSL sertifikaları; DV (Domain Validation) SSL, OV (Organizational Validation) SSL ve EV (Extended Validation) olarak üçe ayrılır. Her birinden kısaca bahsedecek olursak eğer;

 

DV (Domain Validation) SSL

Sadece sunucu adını doğrulayan ve doğrulama düzeyi düşük bir SSL türüdür. Onay süreci dakikalar içerisinde verilir.

OV  (Organizational Validation) SSL

Bu SSL türünde firma bilgileri açık olarak içermekle birlikte her bir bilgi sertifikayı üreten firma tarafından tek tek kontrol ederek doğrulanır. Onay süreci için ise 1-2 gün sürmektedir.

EV (Extended Validation) SSL

Güvenlik düzeyi en yüksek sertifikadır ve verilen kurum tarafından firmaya hukuki, ticari varlığı başta olmak üzere çok kapsamlı kurumsal doğrulama süreci sağlar. Bu yüzden de en pahalı sertifika türüdür, satın alındığı takdirde sitenin adres çubuğunda “Güvenilir” yazar veya yeşil renkli ibare belirir.

 

Domain türüne göre SSL sertifikaları; Standart, Multi Domain ve Wildcard olarak üçe ayrılır. Kısaca tanımlarsak;

Standart SSL

Tek domain için çalışan SSL sertifikasıdır.

Multi Domain SSL

Multi Domain ile birden fazla domain, tek sertifika ile satın alınabilir. En fazla üç domain için satın alınabilir.

Wildcard SSL

Var olan tüm subdomainlerin imzalanmasını sağlayan SSL türüdür.

 

Bahsedildiği üzere SSL sertifikası, web sitesi için sayısız öneme sahip. Buna ek olarak da birden fazla çeşidi bulunuyor. Doğru seçilen SSL sertifikası sayesinde ziyaretçilerin mağduriyeti önlenmekte ve ziyaretçi ile site arasında güvenli bir ilişki oluşmaktadır.